Za tri dana jubilarni Zagrebački festival – večeras posebna svečanost uoči festivala

U petak, 17. ožujka u 20:05 kreće jubilarni, 70. po redu Zagrebački festival. Izravan prijenos moći će se pratiti na HRT2. Osamnaest izvođača na impresivnoj pozornici našeg festivala koji unatrag 70 godina ispisuje hrvatsku glazbenu povijest. Domaće stvaralaštvo, prvi nastupi, neočekivani hitovi, klasici popa, rocka i zabavne glazbe – sve je to drugi najstariji festival na ovim prostorima, koji je održan prvi put 1953. godine, samo dvije godine nakon Sanrema.

Organizator i utemeljitelj Zagrebačkog festivala, Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je infografiku festivala, pa tako saznajemo, između ostalog, da se Zagreb spominje čak 29 puta u naslovima pjesama koje su konkurirale kroz ovih 70 godina za glavnu nagradu. Najopjevanije lokacije su Zrinjevac, Trnje, Sljeme, Grič i Tuškanac, što ne čudi, te lokacije i jesu duša ovog grada. A duša festivala je njih čak 438 – toliko je autora tekstova prodefiliralo pozornicom predstavljajući svoja umjetnička djela publici. Drugi dio te duše je 555 autora glazbe. A kroz ovih 70 godina, bilo je čak 20 umjetničkih ravnatelja festivala.

Skladatelj, pjevač, saksofonist te „kralj evergreena“, Drago Diklić, ulogu umjetničkog direktora festivala preuzimao je u čak tri navrata: 1971.-1972., 1982.-1985. te 1988.-1998.; a ove godine upravo njemu uručuje se priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu.

Dragi Dikliću ova nagrada jednostavno pripada. Zadužio je festival. Neke od njegovih pjesama sa Zagrebačkog festivala poput 'Još samo večeras', 'Opet si plakala' i 'Zagreb je najljepši grad' ulaze u antologiju hrvatske glazbe. I ova nagrada dolazi u najbolje vrijeme, baš na sedamdesetu obljetnicu festivala, a Drago Diklić je čak 17 puta bio direktor festivala i to u neka od najboljih vremena. Bit će mi velika čast uručiti mu zajedno s Večernjim listom nagradu za izuzetan doprinos Zagrebačkom festivalu“, rekao je umjetnički ravnatelj festivala, Branimir Mihaljević.

Priznanje će mu se uručiti večeras, 15. ožujka, na posebnoj svečanosti povodom 70. rođendana Zagrebačkog festivala, u Johann Francku, s početkom u 19 sati.

Tom prilikom bit će predstavljena i nova monografija „70 godina Zagrebačkog festivala“ u izdanju Večernjeg lista i Hrvatskog društva skladatelja, kao i posebna foto izložba povodom ovog velikog jubileja; a očekuje se i dolazak nekih od legendarnih imena Zagrebačkog festivala poput Radojke Šverko, Hrvoja Hegedušića, Mire Ungara, Zlatka Pejakovića i mnogih drugih.

Zahvaljujem na ovom priznanju, uvijek me veseli dobiti neko priznanje. Kad nisu financijske nagrade, onda ih možeš staviti u vitrinu i gledati (smijeh). Ali svakako veseli jer to znači da je čovjek nešto i napravio u životu“, rekao je u svom stilu legendarni Diklić.

Četvrtak, 16. ožujka, još je jedan dan posvećen jubilarnom izdanju festivala. Na press konferenciji u 12 sati u Johann Francku predstavit će se ovogodišnje CD izdanje festivala, poseban box set „70 godina Zagrebačkog festivala“ te serijal HDS ZAMP-a i CMC televizije „Zagreb, Zagreb – velike pjesme Zagrebačkog festivala“.

Prva pobjednička pjesma Zagrebačkog festivala bila je „Ta tvoja ruka mala“ u izvedbi Ive Robića, kompozitora Ljube Kuntarića na tekst Branke Hudobe. Tko će ove, jubilarne godine, osvojiti glavnu nagradu saznajemo u petak, 17. ožujka.

Uredništvo su ove godine, uz umjetničkog ravnatelja festivala, Branimira Mihaljevića, činili Tony Cetinski, Uršula Tolj, Tomislav Mrduljaš i Igor Jurilj. Na ovogodišnjem izdanju Zagrebačkog festivala nastupit će, abecednim redom:

Albina i ĐanaŽar (Albina Grčić, Đana Smajo)

Amir Kazić LeoRijeka života (Emir Kulenović / Antun Zanetti)

Antonia DoraIgračka (Ivan Huljić)

Elvis SršenDo neba (Elvis Sršen)

Feminnem ft. Alejuandro BuendijaTrending (Pamela Ramljak, Neda Parmać, Nika Antolos / Pamela Ramljak, Neda Parmać, Nika Antolos, Saša Antić)

GinaU mojim tajnim notama (Gina Damjanović, Marko Bratoš)

Ivan Ive ŽupanovićNoćas mi je rekla (Rudolf Dvorski)

Lea Dekleva & Chord CompanyNa slobodi (Lea Dekleva)

Leteći odredHodajmo po mjesecu (Denis Dumančić / Fayo)

Marko KutlićZar svejedno je (Igor Ivanović, Marko Vojvodić / Igor Ivanović, Marko Vojvodić, Borko Morić)

Mateo PilatMantra (Ines Prajo / Arijana Kunštek)

Mia DimšićStranac kojeg znam (Mia Dimšić, Damir Bačić, Vjekoslav Dimter)

Neno Belan & FiumensŽuti semafor (Neno Belan / Nikša Sviličić)

Nikolina Tomljanović feat. TonkaVlak za Santa Fe (Aljoša Šerić)

Pravila IgreLuđak (Miro Buljan / Sonja Buljan)

Saša LozarLagano na vrijeme (Predrag Martinjak)

Tedi SpalatoSlomljena krila (Tedi Spalato / Branko Slivar)

The SplittersSvjetlost (The Splitters)