Zagrebački festival

Image

U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, a u koprodukciji Unisona, Zagrebački festival najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine. Uzor je i pokretač svih ostalih festivala kao što su Opatija, Beogradsko Proljeće, Slovenska popevka, Šlager sezone u Sarajevu i Festival Split. U proteklih pola stoljeća nezaobilazni je događaj u hrvatskoj zabavnoj glazbi. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne glazbe kao kulturnog fenomena i suoblikovao regionalni i nacionalni glazbeni izraz. Na Zagrebačkom festivalu promovirane su tisuće skladbi koje su proteklih desetljeća činile korpus tradicionalne zabavne glazbe ovih prostora, a svi značajni interpreti nastupali su redovito na ovom festivalu. Zagrebački festival i u 21. stoljeću ima svoju publiku i umjetnike koji žele nastaviti vrijedne zasade tradicionalne popularne glazbe, tako da svake zime i dalje predstavlja događaj kojeg ljubitelji glazbe ne propuštaju. Od samog svog osnutka Zagrebački festival je zamišljen kao festival skladatelja, odnosno djela, a ne izvođača – pjevača. Tako su na prvom festivalu nastupila samo dva izvođača (Ivo Robić i Rajka Vali), koji su izveli osam skladbi. Iako se takav koncept festivalskih pjevača nije prakticirao kasnijih godina, festival je uvijek stavljao naglaske na prezentaciju autora i vrednovanje njihovih pjesama, a ne interpreta.

Od 2014. godine Festival je izmješten na početak godine i produciran je u suradnji s radijskim i TV postajama na način da su u susret Festivalu na tim medijima emitirane pjesme u power play-u. Takva suradnja pokazala se ključnom za plasman pjesama u eter, što su prepoznali i autori i izvođači. Na taj način Festival se prilagodio suvremenom medijskom krajoliku i nakon nekoliko desetljeća ponovo pronašao svoju funkciju koja mu je dugi niz godina bila primarna.

Pobjednica 65. Zagrebačkog festivala je Vanna s pjesmom „Najbolji ljudi“ za koju je Vanna ujedno i autorica glazbe i teksta.

Pobjednik 66. Zagrebačkog festivala je Damir Kedžo s pjesmom „Srce mi umire za njom“ autora Ante Pecotića Na 2. mjestu je Mia Dimšić s pjesmom „Ovaj grad“ (Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter/Mia Dimšić, Damir Bačić), a slijedi je Marko Tolja s kantautorskom pjesmom „Sve što nisam ja“.

Pobjednik 67. izdanja Zagrebačkog festivala je Marko Kutlić s pjesmom “Samo nek’ ona sretna je” za koju je Kutlić ujedno i autor glazbe i teksta, uz koautora Aleksandra Čubrila. Na 2. mjestu je duet Marina Jurića-Čivre i Nine Kraljić, “Zima”, a na 3. pjesma “Vrati mi se ti” autora Ante Pecotića u izvedbi Nikole Marjanovića.

Pobjednik 68. Zagrebačkog festivala je Matija Cvek s pjesmom „Ptice“ za koju je, u suradnji s Alanom Dovićem, napisao tekst i glazbu Na drugom mjestu nalazi se Neno Belan i „Teško je“, dok je treće mjesto pripalo pjesmi „Nema pravila“ KUKU$a.

www.zagrebacki-festival.hr

14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A
14A

Facebook objave