Zagrebački festival

Image

U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, a u koprodukciji Unisona, Zagrebački festival najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine. Uzor je i pokretač svih ostalih festivala kao što su Opatija, Beogradsko Proljeće, Slovenska popevka, Šlager sezone u Sarajevu i Festival Split. U proteklih pola stoljeća nezaobilazni je događaj u hrvatskoj zabavnoj glazbi. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne glazbe kao kulturnog fenomena i suoblikovao regionalni i nacionalni glazbeni izraz. Na Zagrebačkom festivalu promovirane su tisuće skladbi koje su proteklih desetljeća činile korpus tradicionalne zabavne glazbe ovih prostora, a svi značajni interpreti nastupali su redovito na ovom festivalu. Zagrebački festival i u 21. stoljeću ima svoju publiku i umjetnike koji žele nastaviti vrijedne zasade tradicionalne popularne glazbe, tako da svake zime i dalje predstavlja događaj kojeg ljubitelji glazbe ne propuštaju. Od samog svog osnutka Zagrebački festival je zamišljen kao festival skladatelja, odnosno djela, a ne izvođača – pjevača. Tako su na prvom festivalu nastupila samo dva izvođača (Ivo Robić i Rajka Vali), koji su izveli osam skladbi. Iako se takav koncept festivalskih pjevača nije prakticirao kasnijih godina, festival je uvijek stavljao naglaske na prezentaciju autora i vrednovanje njihovih pjesama, a ne interpreta.

Od 2014. godine Festival je izmješten na početak godine i produciran je u suradnji s radijskim i TV postajama na način da su u susret Festivalu na tim medijima emitirane pjesme u power play-u. Takva suradnja pokazala se ključnom za plasman pjesama u eter, što su prepoznali i autori i izvođači. Na taj način Festival se prilagodio suvremenom medijskom krajoliku i nakon nekoliko desetljeća ponovo pronašao svoju funkciju koja mu je dugi niz godina bila primarna.

Pobjednica 65. Zagrebačkog festivala je Vanna s pjesmom „Najbolji ljudi“ za koju je Vanna ujedno i autorica glazbe i teksta.

Pobjednik 66. Zagrebačkog festivala je Damir Kedžo s pjesmom „Srce mi umire za njom“ autora Ante Pecotića Na 2. mjestu je Mia Dimšić s pjesmom „Ovaj grad“ (Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter/Mia Dimšić, Damir Bačić), a slijedi je Marko Tolja s kantautorskom pjesmom „Sve što nisam ja“.

Pobjednik 67. izdanja Zagrebačkog festivala je Marko Kutlić s pjesmom “Samo nek’ ona sretna je” za koju je Kutlić ujedno i autor glazbe i teksta, uz koautora Aleksandra Čubrila. Na 2. mjestu je duet Marina Jurića-Čivre i Nine Kraljić, “Zima”, a na 3. pjesma “Vrati mi se ti” autora Ante Pecotića u izvedbi Nikole Marjanovića.www.zagrebacki-festival.hr

IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-
IzvanFokusa-

Facebook objave