Oslikane osječke klupe uz pratnju osječkog puhačkog orkestra

Stihovi na osječkim klupama

Danas u 12 sati u sklopu Tjedna Porina započelo je oslikavanje osječkih klupa. Na Promenadi (od Picassa prema pješačkom mostu) četiri klupe oslikali su akademski umjetnici Željka Fuderer Levak i Tomislav Livaja. Dok su oni marljivo radili i svojom umjetnošću pridonijeli obilježavanju Tjedna Porina, koji je nakon šesnaest godina ponovno došao u Osijek, za glazbeni ugođaj pobrinuo se Osječki puhački orkestar, najmlađi orkestar u Hrvatskoj. Uz Davora Drezgu, Izvršnog direktora Porina, domaćin ovog glazbeno-slikarskog događanja bio je i Vladimir Ham, Predsjednik Gradskog vijeća.

Svaka od četiri oslikane klupe ima svoju glazbenu priču. Tri su rezervirane za ovogodišnje dobitnike Porina za životno djelo – Akija Rahimovskog, Juru Stublića i Osječanku Veru Svobodu, a na četvrtoj klupi su stihovi pjesama dobitnica Porina za pjesmu godine 2005. i 2006. kad je Porin zadnji put bio u Osijeku.

 

Foto: Filip Kovačević

Na Akijevoj klupi ispisan je stih Sa tvojeg izvora, moja se duša napila, žedna tvojih godina iz pjesme “Sve još miriše na nju” za koju je Parni Valjak dobio nagradu Porin za pjesmu godine 1995. Na Jurinoj klupi ispisan je stih Doći ću ti u snovima, da ti ukradem poljupce, velikog hita Jure Stublića objavljenog na albumu “Zemlja sreće” 1989. godine. Na klupi koja je u znaku Osječanke Vere Svobode, osvanuo je stih Srce je moje ostalo tu, uz nemirne obale Drave iz pjesme “Osijek je duša duše moje”.

Na klupi Porin u Osijeku nalaze se stihovi pjesme “Nostalgična” – I ove stare melodije bude memorije za koju je T.B.F. dobio Porin za pjesmu godine 2005. u Osijeku; i stihovi pjesme “Treblebass” grupe SvadbasRaširi ruke, ruke su ti snažne za koju su Porin za pjesmu godine dobili u Osijeku godinu poslije – 2006.

Za organizaciju oslikavanja pobrinula se osječka udruga PLANTaža: “Odazvali smo se pozivu organizatora da sudjelujemo u ovom projektu, angažirali akademske umjetnike i tako željeli pridonijeti promoviranju umjetničkog rada i biti dio priče o Porinovim klupama u Osijeku”, rekla je Darija Walter, predsjednica Udruge PLANTaža.

Posebno iznenađenje Osječankama i Osječanima bio je njihov puhački orkestar, koji je jedan od najmlađih puhačkih orkestara u RH i jedini takav orkestar na području grada Osijeka. Osnovan je 2019. godine, stoga je organizaciji nagrade Porin bilo od iznimne važnosti podržati ih u njihovim nastojanjima da djeluju na području grada Osijeka, ali i šire. Upravo zahvaljujući njihovim zalaganjima, u Osijeku je po prvi put organizirana Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje u rujnu 2020. Orkestar vodi mladi glazbenik Domagoj Pećar koji nam je ispričao kako je do nastanka orkestra došlo: “Prije pedesetak godina u Osijeku je bilo prema mojim saznanjima jedno sedam puhačkih orkestara. Kad smo vidjeli da nema nijednog, mi smo se okupili kao skupina svirača 2019. i odlučili da ćemo biti puhački orkestar jer to Osijeku fali. Dogovorili se, napravili osnivačku skupštinu i osnovali Osječki puhački orkestar”.

Program Tjedna Porina se nastavlja – večeras nas očekuju čak dva glazbena dokumentarca iz serijala „A Porina dobiva…“, filmovi o Arsenu Dediću i Dinu Dvorniku. Projekcije počinju u 18 sati u Kulturnom centru Osijek (Ulica Kneza Trpimira 2/A). Nakon toga, u 20 sati previđen je glazbeni kviz za sve ljubitelje glazbe u službenom Porinovom kafiću Trica.

U ponedjeljak, 21. ožujka očekuju nas još dva odlična filma iz serijala o dobitnicima Porina za životno djelo, filmovi o Oliveru Dragojeviću i Bošku Petroviću, također u KC Osijek s početkom u 18 sati. Od 20 sati su svi pozvani u Tricu na koncert osječkih glazbenika pod nazivom „Večer s Oliverom“.

Cijeli program pogledajte u nastavku.

 

Dodjela nagrada Porin očekuje nas 24. ožujka u dvorani Gradski vrt u Osijeku (za ulaz je potrebno predočiti covid potvrde) s prijenosom uživo na HTV1, HR2 i HR Osijek. Na velikoj pozornici dvorane gledat ćemo sljedeća glazbena imena:

 

Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

 

Osim njih, posebno glazbeno iznenađenje spremaju nam Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.

Sve ostale informacije i novosti o Porinu, Tjednu Porina koji se priprema i ulaznicama za samu dodjelu (koje možete kupiti putem sustava Eventim), možete pratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama

Web: porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos
Twitter: twitter.com/porinhr