NENAD MARČEC: Glazbenici su prvi na liniji kad treba pomoći

Zagreb, 12. veljače 2021. – U jednoj od ovotjednih emisija PopRock.hr gost je bio i direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec, koji je ispričao sve o humanitarnoj akciji „Playlista za Glazbenu školu Frana Lhotke Sisak“.

„Pozvali smo naše članove da se odreknu svojih autorskih honorara u humanitarne svrhe, odnosno u korist Glazbene škole koja je stradala u potresu u Sisku. Ideja nije nova, prvi put smo ju osmislili kad su bile poplave u Gunji, tako da smo sada odlučili napraviti istu stvar s obzirom na to da je ta prva akcija prošla dobro. Tada smo skupili oko 450.000kn, pa se nadam zaista istom uspjehu i sada“, rekao je Nenad Marčec.

Na pitanje koliko se glazbenika odazvalo Marčec kaže: „Iako su teška vremena za glazbenike, moram priznat da su oni uvijek na prvoj liniji kad je nešto humanitarno u pitanju. Sad ih je više od 250 na popisu. Gibonni se primjerice odrekao tantijema za Cesaricu, Miroslav Škoro za Ravnicu, Marijan Ban za Morsku vilu, Tonči i Vjekoslava Huljić za Malo mi za sriću triba, tu su i Vanna, Mia Dimšić, Neno Belan... Čitav niz poznatih imena i svatko se odrekao honorara za neku od svojih velikih pjesama. Mislim da je važno podsjetiti koliko nema posla otkad je pandemija započela, glazbenici su prvi ostali bez mogućnosti za rad, a zadnji će se uključiti u posao tek kad se situacija smiri. Upravo zato još više znači kad se ovako odazovu u humanitarnoj akciji. Lista je šarena, tu je pop glazba, rock, heavy metal, jazz, hip hop... Playlista je dostupna na digitalnim servisima i svako preslušavanje na Spotifyu ili Deezeru generirat će honorar za Glazbenu školu u Sisku“.

Nenad Marčec napomenuo je i kako su unatoč teškoj situaciji svi natječaji HDS ZAMP-a i dalje aktivni: „Natječaji imaju smanjene budžete, ali nismo odustali od njih jer su važni za nezavisnu glazbenu scenu.  Iako je sada nemoguće održavati klasične projekte, odvojena su sredstva, od toga se ne odustaje“.

Razgovor s Nenadom Marčecom u PopRock.hru pogledajte OVDJE.