Jesu li ovo najbolji hrvatski albumi iz 2021.?

Za prestižnu titulu Albuma godine natječu se Bad Daughter i njezino izdanje "Let Me Panic", Kensington Lima i njihov "Southbound", Mayales i "Domovina", pocket palma s izdanjem "Atomi", Porto Morto i njihov "Portopop", The Gentleman i "Hide & Seek" te Urban i njegova četvorka s albumom "Lipanj, srpanj, kolovoz". Najbolje saznajemo na završnoj dodjeli Rock&Off-a u zagrebačkoj Tvornici, 5. veljače.

Ne paničarite – djeca su dobro! Bad Daughter već je osvojila naklonost kritike na pojedinačnim izborima za najbolji album godine, a Rock&Off titula mogla bi biti trešnjica na torti njene 2021. godine. Prednost Dunje Ercegović i njenih alter-ega jest da je već dogodine možda opet ugostimo u ovoj kategoriji kao Lovely Quinces…

Van svake mode i trendova, novi album Kensington Lima možda će se više svidjeti vašim roditeljima nego vama. Ali, ukoliko ste za jedan povratak u budućnost, u doba kazeta, mlinaca za kavu i bliskih kontakata, onda je „Southbound“ vaš soundtrack za to putovanje!

S „Domovinom“ Mayalesi nastavljaju svoj bijeg od kritičarskih ladica i definiranih žanrova. Ugostivši jaku ekipu gostiju, autorska jezgra benda, Petar Beluhan i Vlado Mirčeta, opet je proizvela nabijenu fuziju sanjivih melodija i nedokučivih tekstova koji vas pozivaju na ponovno slušanje. Tople preporuke za Mayalese i lijepu njihovu!

Pocket palma prvo je ime domaćeg synth popa, ali nešto nam govori da na tome ne žele stati. Njihov cilj su vaše nostalgične nedjelje, kišni utorci, spontane srijede i opijeni petci koje ćete ispuniti njihovim „Atomima“ zvuka i tako se svaki put iznova zaljubiti u „pocketiće“.

Jesu li Porto Morto izvanzemaljci? Tko sjedi u Ministarstvu muzike? Koga se to opet čeka i koliko još? Je li konačno došlo vrijeme za čilanje? Što je, dovraga, Portopop? Ni nakon stotog preslušavanja nemamo odgovore na pitanja, ali svejedno uživamo! Evo kreće sto i prvi…

Jeste li primjetili kako Koprivnica postaje novo glazbeno središte Hrvatske? S obronaka Bilogore pušu neki novi glazbeni vjetrovi, a svoja jedra najjače je raširio The Gentleman. Njegov album „Hide & Seek“ zavodljiv je miks soula, šansone i kejvovske poetike, a Hrašćanecove pjesme natjerat će vas da u sljedećih pola sata navučete zavjese i sakrijete se od svijeta.

Po godinama možda veteran kategorije, no Damir Urban novim pjesmama nimalo ne zaostaje za mladom verzijom sebe s kraja devedesetih i početka dvijetisućetih. Dapače, nije pretjerivanje reći da je albumom „Lipanj, Srpanj, Kolovoz“ nadmašio svoja zlatna izdanja! Nije li to, zapravo, i poanta glazbe? Kao „doživotni glazbenik“, Urban zna najbolje…

U tijeku je i glasovanje za Iskonovu nagradu publike! Svoj glas može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 17. do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama jednom dnevno. U konkurenciji su: Bad Daughter, Eric, Fran Vasilić, Jonathan, Kensington Lima, Mark Mrakovčić, Matej Milošev, Mayales, Miriiam, Pips, Chips & Videoclips, pocket palma, Porto Morto, Šiza, The Gentleman, Urban &4 i z++.

Više o četvrtom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 5. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.