DARKO BAKIĆ: JAKO SAM SRETAN ZBOG SURADNJE SA ZORICOM KONDŽOM

Svaki dan u 19:30h na HTV2 čekaju nas najnovije vijesti iz hrvatske glazbe. 

U studio PopRock.hr-a ovaj tjedan stižu nam pocket palma, Davor Hrvoj, Buđenje, Bastardz i Meritas! Preslušavamo nove pjesme, gledamo nove spotove, istražujemo kako je došlo do zanimljivih glazbenih suradnji, a saznat ćemo i sve o nadolazećem Zagrebačkom festivalu. Na kraju tjedna Meritasice su nam pripremile svirku uživo. Gledamo se od ponedjeljka do petka u 19:30h na HTV2!

Anja iz pocket palme u PopRock.hr-u večeras predstavlja njihovu novu stvar Najbolje za nas. „Imamo jako puno stvari koje nas čekaju, a ova pjesma je bila bonus track na albumu. Međutim, na našim koncertima ju publika zaista voli pa smo ju odlučili i digitalno objaviti“ objasnila je Anja i najavila da je 90% novog albuma već gotovo. Ispričat će nam i sve o projektu Femme Nouvelle: „Za projekt Femme Nouvelle sam imala puno pjesama, ali zadnja je bila najbolja. Moja prijateljica piše na francuskom i onda smo zajedno napravile pjesmu na francuskom. Ona je recitirala, a ja sam napisala instrumental, odlično je to ispalo“.

Davor Hrvoj stiže u utorak u PopRock.hr kako bi nam ispričao sve o Jazz.hr-u. “Jazz.hr je projekt Hrvatskog društva skladatelja, to su dva festivala - jesenski i proljetni te ciklus jazz koncerata, ali tu je i portal jazz.hr na kojem objavljujemo sve što se događa u Hrvatskoj vezano za jazz”, pojasnio je Hrvoj. Najavit će i proslavu tridesetog rođendana Jazz.hr-a: “Proslava će biti 9. studenog, a svirat će Matija Dedić”. Objasnio je i važnost glazbenih radionica koje su u tijeku: “Jako su nam važne te radionice zbog toga što na našoj glazbenoj akademiji i dalje nema jazz odjela. Puno toga se može naučiti”. Tijekom gostovanja Davor Hrvoj ispričao je i svoje iskustvo iz Kine te čime je taj posjet rezultirao: “Bio sam pozvan u Kinu prije nekoliko godina na jedno studijsko putovanje, bio sam predstavnik HDS-a i Jazz.hr-a. Tamo sam imao puno sastanaka pa sam uspio dogovoriti da kineska delegacija kulturnjaka dođe u Zagreb na showcase. Poslije toga su svi glazbenici koji su nastupili na showcase-u bili pozvani na kineske turneje. Iznimno sam ponosan na to i smatram da tako pomažemo glazbenicima u Hrvatskoj”.

Darko Bakić iz Buđenja točno na sredini tjedna dolazi nam predstaviti njihovu pjesmu Svađa koju su snimili sa Zoricom Kondžom. “Ovu pjesmu imamo na albumu u dvije verzije, osjećao sam da te verzije nisu ostvarile svoj puni potencijal, pa sam poslao te verzije Zorici i ona je jako pohvalila tekst i pjesmu. Zamolio sam ju za duet i ona je – pristala!”, ispričao je Bakić kako je došlo do ove odlične suradnje. Na pitanje zašto baš Zorica Kondža, Bakić kaže: “Moje sjećanje seže tamo negdje sredinom osamdesetih godina kad sam zavolio grupu Stijene i neizmjerno sam cijenio taj vokal. Po Zorici sam zapravo ocjenjivao druge vokale, htio sam dugo tu suradnju i jako sam sretan što smo uspjeli”. S Tamarom je prokomentirao i zvuk Nashvillea koji je prisutan i kroz suradnju s jednim od najcjenjenijih teksaških glazbenika: “Posudili smo američkog glazbenika iz Texasa, poslali smo trake i snimio je pedal steel guitar. Tommy Detamore sudjelovao je u stvaranju velikog broja country hitova u SAD-u”.

Zoran Jaeger Jex iz Bastardza ispričat će nam u četvrtak sve o novoj pjesmi Što je svijet bez ljubavi: “Pjesma je nastala u kućnim studijima za vrijeme lockdown-a, rodila se neka ideja i radilo se na tome. Mario Huljev i ja smo prijatelji i suradnici već dugi niz godina, jedan od najznačajnijih projekata je naš službeni Dino Dvornik tribute band i tako je došlo do suradnje na ovoj pjesmi“.  Najavio je i kompilacijski album: „Ove godine slavimo tridesetu godišnjicu grupe Bastardz, ujedno je ove godine i 25. godišnjica našeg prvog diskografskog izdanja. Povodom toga spremamo kompilacijski album, vrlo uskoro će i to izaći pod nazivom Bastardz 30.

Na samom kraju tjedna stižu nam Meritasice. Ispričale su nam sve o novoj pjesmi Taj dan. „Počela sam komponirati pjesmu prije 4 godine, pjesma je tražila svoje vrijeme, a tada smo zaglavili u nekom projektu i htjela sam nešto drugo snimiti. U međuvremenu smo imali i druge pjesme i jednostavno se trebalo dogoditi tako. Kod nas se često događa da neke pjesme trebaju svoje vrijeme da ugledaju svijetlo dana“, rekla je Anita Valo. Spot je radila Mare Milin, a Meri je objasnila zašto baš Mare: „Mare Milin nas je slikala na početku kada smo radili prvi album. Prošlo je više od 20 godina i još uvijek dobro surađujemo. S njom smo snimili nekoliko zadnjih video spotova. Ovaj put je htjela odriješene ruke i ona je to divno napravila“.

U PopRock.hr-u ovaj tjedan predstavljamo i nove pjesme Tadeja, sastava Akvarel, Zid, dua The Blondes i novu pjesme Kreše Bengalke. Osim toga saznat ćemo sve o Nemanjinom nadolazećem koncertu, pripremama i prijavama za Zagrebački festival, pogledati novi spot Gorana Bareta i Majki, Maje Posavec i saznati koji nas idući dokumentarac u sklopu serijala „A Porina dobiva...“ čeka ovu nedjelju.

Vidimo se već večeras na HTV2 od 19:30h!

 

Sve ostale informacije i novosti o emisiji PopRock.hr možete pratiti i online: 

Facebook

www.facebook.com/poprock.hr

 Instagram

www.instagram.com/poprock.hr

 YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCGKBXjepXB25yP3i_YYcrgA?