BRANIMIR MIHALJEVIĆ NOVI JE UMJETNIČKI DIREKTOR ZAGREBAČKOG FESTIVALA: „Za mene je ovo velika čast“

Svaki dan u 19:30h na HTV2 čekaju nas najnovije vijesti iz hrvatske glazbe. 

Zagreb, 12. listopada 2020. – Ovaj tjedan u PopRock.hr stižu nam:

Ivan Levačić iz ABOP-a, Zembo Latifa, Toni Volarić – redatelj i scenarist serijala dokumentaraca „A Porina dobiva...“, Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala i Sara iz grupe Tate Romanova.

Ivan Levačić iz ABOP-a ispričao je u PopRock.hr-u sve o dojmovima s dodjele nagrade Ambasador, gdje su dobili nagradu za najbolji elektronički bend godine, za najbolji album plesne/suvremene elektroničke glazbe (album Delta) i nagradu za vizualno rješenje: "Nismo razmišljali o nagradama, nema velike konkurencije kod elektroničkih bendova. Osim toga, puno toga je započeto, ali mnogi su se raspali. Mi smo izdali album i to je daleko najbolje što smo napravili do sad. Vizualno rješenje je napravio naš menadžer koji se uopće ne bavi time tako da je i on dobio nagradu za najbolje vizualno rješenje". Levačića smo pitali i sve o njegovom solo projektu: "Eleven je moj projekt u kojem ja radim elektronsku muziku, izdanje za sada nema smisla jer su okolnosti takve tako da čekam da vidim kako će se situacija razvijati”. Ivan Levačić dobio je nagradu Ambasador upravo i za svoj solo projekt. “ABOP postoji sad već 10 godina, puno toga smo napravili, ali nagrada za moj projekt me najviše iznenadila jer nemam nikakvih izdanja. Ono što je lijepo kod Ambasadora je to što ekipa koja radi to, radi iz čistog entuzijazma i ljubavi. Cijela ekipa se dobro druži i jedni drugima smo podrška”, rekao je Levačić.

 

Zembo Latifa ima novi album pod nazivom Venera i povodom toga stiže nam u PopRock.hr ovaj tjedan ispričati kako je do solo karijere i albuma uopće došlo. “Album smo radili otprilike godinu dana, dugo sam u glazbi i nikad nisam krenuo u solo karijeru ali sad sam odlučio. Pokušao sam i prije, međutim nije išlo”, rekao je Zembo i dodao: “Mislim da sam se glazbom počeo baviti sa šesnaest godina, a ozbiljniji pristup sam počeo primjenjivati od Dregermajstera”. Zembo je ispričao i kako je nastala pjesma Zvijezde: “Bili smo u studiju i imali smo već snimljenu neku gitaru. Kad smo dovršili melodiju i dio teksta čuo sam Hiljsona u tome, dugo smo prijatelji i odlučio sam ga pozvati. Htjeli smo pokazati na albumu da sve možemo sami i da nam ne trebaju suradnje, ali u ovoj pjesmi sam stvarno htio njega”.

 

Toni Volarić stigao je u studio predstaviti serijal dokumentarac pod nazivom “A Porina dobiva…” čiji je redatelj i scenarist. Snimljeno je ukupno 12 dokumentaraca i prije tri tjedna počela su prikazivanja na HTV1, svaku nedjelju u 20:10h. "Unison – Hrvatski glazbeni savez pokrenuo je inicijativu za snimanje dokumentarnih filmova o dobitnicima Porina za životno djelo. Ovo je posveta svima njima koji su ostavili ogroman trag u hrvatskoj glazbi”, rekao je Volarić. Dodao je i kako je snimanje za njega bilo veliki izazov: “Bez obzira na iskustvo koje imam ovo je bila ogromna čast. Raditi glazbu s bilo kakvog aspekta je privilegija, a ovo je posebno jer se radi o velikim imenima. Tu ima puno istraživanja i vrlo je važno ne ispustiti nešto što je bitno za tog čovjeka”. Toni Volarić otkrio nam je još i ovo: “Izuo me iz cipela Zdenko Runjić. Najbolje je to što ga je njegova kćer gledala s najvišeg kata zgrade kako dolazi s posla. Čovjek je radio u Jugoplastici, zatim dolazi kući, ulazi u stan, poljubi kćer, pojede ručak i bez ikakve formalne muzičke naobrazbe zatvori se u sobu i napiše 200 hitova. Zamislite koliki je to talent i kolika je to vrijednost!”

 

Branimir Mihaljević novi je umjetnički direktor Zagrebačkog festivala koji nas očekuje početkom iduće godine. “Za mene je ovo jedan novi izazov, ali i čast. Zagrebački festival ima posebno značenje za mene, generacijski sam vezan za taj festival. Kao dijete sam često odlazio u Lisinski dok je moj otac imao pjesme, a izvođači iz cijele regije su dolazili na taj festival", objasnio je Mihaljević što za njega znači ova nova uloga. Rekao je i koja očekivanja i želje ima: “Nadam se da će nam se prijaviti i novi izvođači i već afirmirani. Volio bi da bude što više raznih žanrova, prijave su upravo krenule i sve je apsolutno dobrodošlo”. Pitali smo ga i što možemo očekivati od Zagrebačkog festivala i njegovog održavanja s obzirom na to da pandemija još uvijek traje. “Spremni smo na sve situacije i scenarije tj. i onaj s publikom i bez. Ako publike ne bude, više ćemo se fokusirati na vizualni sadržaj i televizijski prijenos. Imamo neke ideje”, objasnio je Mihaljević. A objasnio je i neka pravila prijave na festival: “Pjesmu koja se prijavljuje na snimci mora izvoditi izvođač koji će ju izvoditi i na festivalu. Pjesma ne mora nužno biti masterirana, ali mora biti ozbiljno producirana, tako da snimka mora biti blizu finalnog proizvoda. Nadam se da je ova godina dala autorima vremena za skladanje”.

Na samom kraju tjedna stiže nam devetnaestogodišnja Sara iz grupe Tate Romanova. Ispričala nam je dojmove nakon izlaska prvog albuma. “Moram priznati da smo svi šokirani, album je nekako prebrzo došao i zapravo nisam razmišljala o tome da će to sve tako brzo proći. Veliki je to početak”, rekla je Sara i dodala: “Imali smo oko 7 koncerata kroz 2 mjeseca, neočekivano je, ali svaki koncert je bio stvarno odličan. Reakcije na album su također odlične”. Na pitanje koliko joj je to sve stresno, odgovorila je: “Što se studija tiče, to mi je bilo super. Jedva sam čekala otpjevati pjesme. Puno mi je stresnije snimati spotove”.

U PopRock.hr-u ovaj tjedan predstavljamo i novu pjesmu Borisa Štoka, grupe Baltazar, Anne Moor, grupe Bumerang i Saše Novaka. Osim toga gledamo i novi spot Crvene Jabuke, Dine Guščića, Jure Brkljače, Matije Cveka i najavljujemo Massimov koncert.

Vidimo se već večeras na HTV2 od 19:30h!

Sve ostale informacije i novosti o emisiji PopRock.hr možete pratiti i online: 

Facebook

www.facebook.com/poprock.hr

 Instagram

www.instagram.com/poprock.hr

 YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCGKBXjepXB25yP3i_YYcrgA?