“AJMO!” - novi projekt Ureda za izvoz glazbe Hrvatska: 10 puta po 10.000 eura za organizaciju koncerata izvan velikih gradova

Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia), koji se bavi sufinanciranjem bendova i glazbenih profesionalaca u inozemstvu, međunarodnim suradnjama s europskim glazbenim sektorom i drugim uredima za izvoz glazbe te showcase festivalom i glazbenom konferencijom u Šibeniku SHIP, pokreće i poticanje koncertne aktivnosti u Hrvatskoj izvan najvećih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) te intenzivno radi na pripremi i promociji natječaja putem kojeg će dodijeliti deset puta po deset tisuća eura organizatorima koncerata diljem Lijepe naše.

“AJMO!” je pilot projekt, rezultat višemjesečne suradnje i planiranja s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. Zajednički je uočen manjak koncertne aktivnosti izvan najvećih gradova koji onemogućava razvoj glazbene scene i čini društveni i kulturni život u mnogim sredinama siromašnim i nepoticajnim. Pozitivni ishodi ovog projekta mogli bi omogućiti nastanak trajnije politike podrške koncertnim promotorima i stvaranje svojevrsne organizacijske mreže, nalik Kino mreži na području audiovizualne umjetnosti.

“Da bismo imali što pokazati u inozemstvu, moramo ojačati domaću koncertnu infrastrukturu, kako fizičku tako i organizacijsku. Želimo potaknuti i sufinancirati organizatore, zainteresirati gradove, općine i županije kao nužno potrebne partnere. Glazbenici, javni djelatnici, koncertni promotori, svi trebaju jedni druge. Ovaj pilot projekt je početak rada na njihovom međusobnom umrežavanju”, riječi su Dražena Baljka, suosnivača Ureda za izvoz glazbe i predsjednika Hrvatske glazbene unije.

Natječaj “AJMO!”  koji će trajati od 17. lipnja do 15. srpnja ove godine je namijenjen svim organizatorima koncerata, bez obzira na njihov formalno pravni status, što uključuje javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalne umjetnike i obrte. Program je namijenjen organizaciji koncerata glazbenih izvođača i žanrova koji ne mogu funkcionirati isključivo na tržišnim načelima te koji izvode vlastiti autorski repertoar. Ako provedba pilot programa bude uspješna postoji mogućnost trajnog natječaja sličnog ovom.

Kriteriji natječaja u središte pažnje stavljaju ambiciju i kvalitetan plan, prethodno iskustvo, poticanje lokalne zajednice i lokalne publike. U samom natječaju bit će ponuđeni glazbeni izvođači koji su već iskazali interes da budu dijelom ovog projekta, što će olakšati posao potencijalnim prijaviteljima. Svi izvođači će biti raspoređeni u četiri jakosne skupine, sukladno cijeni i procijenjenoj popularnosti, a odluku o raspoređivanju u skupine kao i ocjenjivanje projekata tijekom natječaja provodi nezavisno povjerenstvo. 

Nezavisno povjerenstvo ocijenit će pristigle prijave do kraja kolovoza, a javna objava i promocija rezultata natječaja upriličit će se u sklopu ovogodišnjeg SHIP festivala. Koncerti čija organizacija bude sufinancirana putem “AJMO!” projekta bit će održani u razdoblju između 1. listopada 2024. i 1. ožujka 2025. godine. Svaki će organizator izabrati iz svake jakosne skupine najmanje po jednog izvođača za koncertnu aktivnost u vlastitom mjestu, odnosno ponudit će organizaciju ukupno četiri koncerta. 

Kako bismo informirali javnost i motivirali glazbenike ali i organizatore, odlučili smo da u natječaju navedemo izvođače koji su izrazili spremnost da sudjeluju u ovom projektu. Ako želite svirati u sredinama gdje nikada niste svirali, želite pomoći razvoju publike u manjim mjestima i želite sudjelovati u pilot projektu „AJMO!“ molimo Vas da ispunite dolje navedenu formu.

Maksimalan  iznos honorara izvođača za pojedinačni koncert ograničen je na 4.000,00 €, stoga vas molimo da u prijavama navodite realno ostvarive honorare u manjim mjestima i gradovima. Prijave za izvođače će biti otvorene do 10. lipnja 2024. godine. 

Link na formu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd0Cq32BhDuiPzWURA1OzPjJdMZbFkUpv15UotuWmwuxlaXKQ/viewform