Image

 

7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro (za kandidate do 30 godina) te 11. violončelističko natjecanje Antonio Janigro - Junior (za kandidate do 20 godina) održava u Zagrebu od 25. siječnja do 7. veljače 2020. godine.

Natjecanje je nazvano po jednom od najvećih europskih glazbenika našeg doba, Antoniju Janigru, koji je u Zagrebu utemeljio violončelističku školu iz koje su izašli neki od najpoznatijih svjetskih glazbenika. Natjecanje okuplja violončeliste iz svih dijelova svijeta do 35 godine starosti. Prvo natjecanje Antonio Janigro održano je prije točno 24 godine i kroz to se razdoblje afirmiralo kao jedno od najuglednijih svjetskih violončelističkih natjecanja, a njegov ugled i dalje raste. Održava se svake četiri godine te će se 2020. u Zagrebu održati sedmo natjecanje.

Zbog velikog interesa djece i mladih violončelista pokrenuto je i violončelističko natjecanje Antonio Janigro Junior za violončeliste do 20 godina koje se održava svake druge godine, tako da će 2020. biti održano 11. Natjecanje za mlade violončeliste.

Novost u 2020. jest da će se po prvi puta i jedno i drugo  natjecanje održati u Zagrebu i to u slijedu od 25. siječnja do 1. veljače za juniore te od 1. do 7. veljače za seniore. To znači da će Zagreb u tom razdoblju zaista biti svjetski violončelistički centar za glazbenike svih uzrasta. Uz niz koncerata vrhunskih svjetskih glazbenika - članova žirija natjecanja, predavanja, tribina te samog natjecanja Zagreb će živjeti s glazbom i za glazbu predstavljajući najbolje mlade iz cijeloga svijeta, kojima će boravak u Zagrebu i Hrvatskoj zasigurno ostati u pozitivnom sjećanju te se nadamo da će se u svojoj profesionalnoj karijeri vraćati na naše koncertne pozornice. 

www.janigro-competition.org