Svibanj u znaku kiše, ali i dobre glazbe!

U tijeku su prijave za 8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo...

U Zagrebu će se od 1. do 6. listopada održati 8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnikaPapandopulo. Prijave su otvorene do 30. lipnja, a prijaviti se može na službenim stranicama Natjecanja.
Natjecanjem je obuhvaćeno 20 natjecateljskih kategorija - violina, viola, flauta, klarinet, saksofon, solo pjevanje, klavir, truba, trombon, rog, tuba, gitara, violončelo, kontrabas, udaraljke, orgulje, čembalo, standardni komorni sastavi, nestandardni komorni sastavi te jazz glazbenici.
Ovogodišnje natjecanje zaokružuje četverogodišnji ciklus u kojem su se predstavili svi solistički instrumenti te solo pjevanje, a otvoreno je za standardne komorne sastave, nestandardne komorne sastave (3-6 glazbenika) te jazz glazbenike.

Poziv za 8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo je objavljen na www.natjecanje-papandopulo.org,
kao i poziv za 7. međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro (za kandidate do 30 godina)
te 11. violončelističko natjecanje Antonio Janigro - Junior
(za kandidate do 20 godina)
objavljen na www.janigro-competition.org

 


 

Hit travnja: Nela i Marko s pjesmom "U zagrljaju spašeni" u finalu Cesarice 

Nakon završenog glasovanja za pet hitova predloženih za hit mjeseca travnja, publika je nominirala još jednu pjesmu u finale izbora za Hrvatsku glazbenu nagradu publike za hit godine - Cesarica.


U konkurenciji za hit travnja bile su pjesme: "100 posto lud" koju izvodi Giuliano, "Jedna jedina" u izvedbi grupe Ljubavnici, "Naj naj" u izvedbi Tare i Ivana Zaka, "Sve što hoću" koju izvodi Zsa Zsa i pjesma “U zagrljaju spašeni” koju izvode Nela i Marko.

Zahvaljujući glasovima publike, za prestižnu titulu hita godine nominirana je pjesma „U zagrljaju spašeni“ koju izvode Antonela Đinđić Nela i Marko Kutlić, koji ujedno potpisuju i glazbu, dok je autor teksta Aleksandar Čubrilo. 

Novih pet mjesečnih prijedloga za Cesaricu bit će predstavljeno na društvenim mrežama i službenim stranicama Cesarice u ponedjeljak, 17. lipnja, kada će započeti i glasovanje za hit svibnja.

Glasovanje se odvija putem online kanala za komunikaciju: Facebook stranice Cesaricahttps://www.facebook.com/cesarica i Viber javnog profila Cesarica https://chats.viber.com/cesarica te na službenoj stranici cesarica.org.


 

Jeste li već postali fan novog Rock&Off radija?

Krajem svibnja u Tvornici kulture održala se druga večer Velikog glazbenog kviza u organizaciji Iskona,UnisonaHDS-a i Tvornice kulture te u sklopu Rock&Off glazbene nagrade. Drugo izdanje ovog kviza iskusno je vodila Gina Victorija Damjanović iz Detoura, a timovi su odgovarali na zanimljiva pitanja iz glazbenog svijeta koje je osmislila Tvornica kvizova. Nagrade, Audio Technica in ear slušalice koje je omogućio sponzor Iskon i nagrada po želji iz velike glazbene škrinje pripremljene u suradnji Iskona i glazbene knjižare Rockmark, otišle su u ruke najuspješnijeg tima. 

Iskon i Rock&Off nastavljaju s kvizom koji će se održavati šest mjeseci u Tvornici kulture (uz ljetna gostovanja na festivalima diljem Hrvatske) sve do druge Dodjele nezavisnih novinarskih glazbenih nagrada „Rock&Off“ koja je planirana za siječanj 2020. godine. Svaki idući kviz imat će drugog voditelja iz glazbenog svijeta i drugačije nagrade, a timovi koji su prijavljeni skupljaju bodove te mogu na samom kraju ove glazbeno-kvizaške sezone u prosincu osvojiti jedinstvenu nagradu – nastup jednog od ponuđenih Rock&Off hrvatskih glazbenih izvođača na kućnom tulumu.

Rock&Off je predstavio i još jedan novitet: Rock&Off internet radio!

Riječ je o online radiju koji 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, bez reklama i govornih emisija, emitira isključivo domaću rock&off glazbu koju nemate često priliku čuti na hrvatskim mainstream radijskim postajama.

Radio je dostupan za slušanje na webu Rock&Offa te na Iskon.TV-u na 825. poziciji, a u svojoj playlisti zasad broji više od 140 bendova, dobitnika, ali i svih izvođača koje su novinari predložili u prvom krugu ovogodišnjih nominacija za prvo izdanje glazbene nagrade Rock&Off.

Chui, Detour, Edo Maajka, Jonathan, Nipplepeople, Rezerve, The Strange i Vojko V samo su neka od imena iz fonoteke Rock&Off radija, a taj popis nadopunjavat će se svakog mjeseca novim pjesmama i srodnim Rock&Off izvođačima.

"Rock&Off radio je jedino mjesto gdje se može čuti hrvatska glazba koja nije zapela u osamdesetima. Drago mi je da su svoju stanicu dobili domaći glazbenici koji u najmanju ruku pokušavaju napraviti nešto iti malo zanimljivo." rekao je Vojko V, dobitnik čak dvije Rock&Off nagrade u kategoriji Rap&Off izvođač godine te Iskonove nagrade publike.

O radiju se oglasio i indie dvojac Valentino Bošković, jedan od nominiranih izvođača za Rock&Off Pjesmu godine: „To je jedini radio koji je dobacio i do nas na Marsu, preporučujemo ga svim izvanzemaljcima i slučajnim svemirskim prolaznicima. Ako nam ponude da vodimo svoju emisiju na Rock&Offu, možda se i vratimo na Zemlju“.

„Ideja ovog radija je omogućiti slušateljima presjek hrvatske Rock&Off scene koja je svakim danom sve kvalitetnija i bogatija, a nema prilike doći do šire javnosti“, objašnjava glavni tajnik Unisona, Davor Drezga, te nastavlja: „Želja nam je povezati domaću rock&off zajednicu i kroz ovu online platformu stoga pozivam sve nezavisne glazbenike koji žele predstaviti svoj rad u eteru da nam pošalju svoje nove pjesme na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a mi ćemo ih prvom prilikom uvrstiti u program Rock&Off radija“. Ovo je, najavljuje, tek jedan u nizu noviteta koje će Rock&Off predstaviti uoči svog drugog izdanja u siječnju 2020.

Rock&Off radio pratite na linku.


 

Emisija PopRock.hr obilježila 500. izdanje na HTV-u

U mjesecu svibnju prikazano je i jubilarno petstoto izdanje glazbene emisije PopRock.hr.
U proteklim izdanjima voditelji Nina Slišković Goleš, Ivana Mišerić, Tamara Loos i Ermin Preljević donosili su razgovore s mnogobrojnim autorima i izvođačima hrvatske glazbe s informacijama o koncertima, novim glazbenim izdanjima te mnogim drugim novostima u životu naših glazbenika, a emisije su obilovale i video spotovima. U PopRock.hr-u dosad se održalo preko 200 glazbenih premijera, objavljeno je više od 1500 vijesti, a u gostima je bilo 350 glazbenika i glazbenih profesionalaca.

Emisija PopRock.hr i u svibnju je obilovala informacijama o koncertima, novim izdanjima te mnogim drugim novostima u životu naših glazbenika. Našlo se tu ponovno i odličnih glazbenih spotova te vrhunskih live izvedbi.
Gosti u svibnju redom po danima bili su: Nina Romić, Dunja Ercegović, Zsa Zsa, Mirna Gott i Davor Hrvoj, Drago Diklić, Hari Rončević, Mirela Priselac Remi, Sandi Cenov, Aljoša Šerić i Tonka (Pavel), Angelo Petrović, Gea i Fire in Cairo, Natali Dizdar, Ivana Kindl i Mario Rašić, Kićo Slabinac, Dino Jelusić i Tara Thaller, Tomfa i Toni Babarović (Kawasaki 3p), Antonija Šola, Punčke, Miki Solus, Orvel, Lu Jakelić, Orjen Riđanović, Šimun Botica, Zdenka Kovačiček, Mayales i Saša Lozar.


 

Glazbeni Top20 u svibnju

Iako nam je kišni svibanj svima došao "na vrh glave", Glazbeni Top20 pobrinuo se da vam svake subote predstavimo zanimljive goste, a donosili smo i pregled top-ljestvice aktualnih singlova hrvatske glazbene scene.

  

  


 

Glazbene vijesti - svibanj

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, ponovno je izabran za člana Nadzornog odbora Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC.

Uspješna godina za CISAC i za kreativce diljem svijeta – zaključak je upravo objavljenog godišnjeg izvješća Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC, čiji je član i HDS ZAMP.

Brojke kažu kako je u 2017. (za koju se odnose objavljeni podaci) za više od 4 milijuna kreativaca u 122 zemlje svijeta prikupljeno ukupno 9,6 milijardi eura autorskih naknada! Riječ je o rastu od 6.2% u odnosu na godinu ranije, a od 2013. rast iznosi čak 28.2%.

Nastavlja se i trend rasta prikupljenih naknada s digitalnih servisa: s 1,27 milijardi eura zabilježile su rast od 24% te tako čine 13.2% udjela ukupno prikupljenih sredstava.

Više pročitajte OVDJE.


Održana redovna godišnja Opća skupština HDS-a


U nedjelju 19. svibnja 2019. u Požegi, u Glazbenoj školi, održana je redovna godišnja Opća skupština Hrvatskog društva skladatelja. Više pročitajte OVDJE.